dinsdag 4 februari 2020

Spannend welke vogels zien we allemaal in onze schooltuin

Spannend welke vogels zien we allemaal in onze schooltuin.
Donderdag 16 januari
De vogeltelweek  komt eraan dus hebben we kennis gemaakt  met de populaire tuinvogels. We moesten vele vragen beantwoorden en deze konden we vinden op de website natuurpunt.be .
Wat hadden we nodig?
- een leuke duopartner
- Schrijfgerief
-Vragenblad
-IPad    
Hier zijn enkele weetjes:
*De vink is een  bekende vogel en zijn  zang eindigt op Suskewiet.
* Er zijn vijf verschillende soorten mezen: pimpelmees, koolmees, zwarte mees, staartmees, kuifmees.
*Een kauw lijkt op een kraai maar is kleiner en heeft een grijze nek en witblauwe ogen.
* Opgelet bij het tellen mag je niet de soorten vogels optellen maar je moet het grootste aantal vogels nemen dat op hetzelfde moment neerzit.
Je ziet 2 koolmezen daarna zie je er 5. Je mag deze aantallen niet optellen maar je moet 5 koolmezen noteren.     

Maandag 24 januari was de startdag van de vogeltelweek.
13:25u dat was het uur dat op het bord hing. We maakten ons dan telkens klaar om te gaan tellen. Wat mochten we niet vergeten: telformulier, schrijfgerief, verrekijker en rust. Om 13.30u stond iedereen op post.
Tips voor  onze volgende telling?
- Geen opvallende kledij dragen.
- Proberen op één plaats te blijven.
- Als je dichter  bij de boomhut staat kan je meer vogels zien.
- Een verrekijker meebrengen.
- Zelf zo stil mogelijk zijn .

Dinsdag 25 januari om 13.30u stonden we weer op post, elk duo op een nieuwe plaats. Die dag was er enorm veel mist en hierdoor zagen we niet zoveel vogels. We zagen wel een heel dikke grote vogel in de grote boom naast de boomhut. Iedereen is een kijkje komen nemen, wat zou het zijn? Al een geluk had Pepijn zijn vogelboek mee. Uiteindelijk zagen we roze pootjes dus hebben we besloten dat het om een dikke houtduif ging. 

Woensdag 26 januari  11.20u stonden de leerlingen al wat vroeger klaar samen met juf Kim want het is maar een halve dag school. Er waren veel meer vogels aanwezig  in onze schooltuin. Hoe zou dat komen?
Het was veel stiller omdat er niemand buiten was. Juf Kim heeft toen ook nog besloten om nog wat mezenbolletjes te verspreiden zodat de vogels in de namiddag volop op onderzoek konden gaan. Hopelijk hebben we donderdag ook zoveel geluk.

Donderdag 27 januari
Jaja we zagen enkele pimpelmeesjes, roodborstjes, huismussen die kwamen eten aan onze mezenbolletjes. Ze vlogen heel dicht bij enkele leerlingen. Morgen zal het onze laatste teldag zijn. Zijn er nog tips die we kunnen toepassen op onze laatste dag?
- Niet teveel bewegen als we op het parcours zitten.
- Sommige verliezen hun aandacht.
- Op je plaats blijven zitten en niet rondlopen.
Vrijdag 28 januari

Iedereen nam voor de laatste dag een plaatsje in de schooltuin. We hebben toen de meeste pimpelmezen (5) en kauwen (11)  gezien. Op het einde van de telling hebben we nog enkele foto’s  getrokken. De leerlingen willen dit zeker en vast nog eens doen en ze zijn heel tevreden over hoe ze hun eigen tips hebben toegepast over heel de week.

Jullie hebben dit echt heel goed gedaan zoals echte vogelspotters.
Hier zijn enkele sfeerbeelden van onze vogeltelweek.





































Geen opmerkingen:

Een reactie posten